Financieel vrij worden
Home » Tweede inkomen genereren en verwerven?! Goed idee, maar hoe?

Tweede inkomen genereren en verwerven?! Goed idee, maar hoe?

  • door
Tweede inkomen genereren

De kloof tussen arm en rijk wordt alsmaar groter in Nederland, te veel mensen moeten de financiële eindjes aan elkaar knopen voor het einde van de maand. Een tweede inkomen is wenselijk. Niet iedereen kan zijn/haar eigen geld verzorgen en is daardoor afhankelijk van een uitkering.

Oké; met een gezond verstand kan iedereen een tweede inkomen opbouwen, maar wat als de opties beperkt zijn?

Als je niet de geschikte baan vind en ook niet wordt aangenomen, zul je je blik moeten verbreden. Aan de hand van tips en suggesties gaan we in dit artikel kijken naar de keuzemogelijkheden om een extra inkomen te genereren.

Financiële situatie nader bekeken

Zonder exceptionele talenten gaat het jouw ook lukken om voldoende geld te maken en te behouden, zonder artiest of topsporter te hoeven zijn. Je zult je weer goed voelen over je financiële situatie en zonder te hoeven zeuren op je ex-baas, de overheid, de slechte economie of aanverwanten. Met behulp van slimme inzet en verstandige zakelijke beslissingen.

Met dit stappenplan ‘snel miljonair’ worden – wat veel te lezen is op internet – is dan ook niet het doel, maar veel tips te lezen voor een hoger salaris en beter behoud van je geld. Dat soort informatie moet je met een korreltje zout nemen.

De meeste mensen zijn geen miljonair en zijn dus geen ervaringsdeskundige op het gebied van een tweede inkomen of passief inkomen. Zoals een financieel adviseur je aanzet tot de beste financiële keuzes, zijn deze tips ook bedoeld om je aan te sporen tot nadenken over je geld en werk.

tweede inkomen en vermogen opbouwen

Vermogen opbouwen en tips voor later

Is het verstandig om een extra vermogen op te bouwen?

Het kan wel eens bitter noodzaak zijn om een tweede inkomen te generenen en eigen vermogen te creëren voor later. Dat is misschien een gechargeerd, maar wat niet echt veel oplevert voor je bankrekening zijn de spaarrentes of spaardoelen voor een pensioen. Echt rooskleurig ziet het er niet uit als je daar je geld van afhankelijk laat zijn.

Een mooie plus is het voor je spaarrekening als je zelf een extra vermogen kunt opbouwen. Een extra vermogen is wat meer spaargeld dan een kleine buffer die je gebruikt voor het betalen van een kapotte wasmachine of kapotte fiets. Het is algemeen geaccepteerd dat klein vermogen al begint bij €20.000 euro en een klein buffer is zo’n €5000 euro.

Is jouw inkomen toereikend genoeg?

Met voldoende basisinkomen kun je vermogen gaan opbouwen of genereren. Maar wat is voldoende inkomen voor een persoon die een vermogen wilt opbouwen? Afhankelijk van de levensstandaard van een persoon is voor de één een bepaald salaris ruim voldoende. Voor de ander niet. Als je kunt sparen of investeren van het bedrag dat je overhoudt na aftrek van vaste lasten heb je een mooi begin.

Als je niet al te hoge lasten hebt en goedkoop woont kun je met een netto inkomen van ronde 1800 euro per maand prima rondkomen. Een hoger inkomen van 3000 euro netoo zal een hoger geluksgevoel geven, maar als je alles uitgeeft kun je niks doen aan vermogensopbouw, pensioensparen etc.

De belangrijkste vraag voor jezelf: kan ik met mijn loon wat vermogensopbouw creëren?

Kan ik met mijn loon een vermogensopbouw creëren voor later? Als je geen uitkering ontvangt en een salaris ontvangt niet lager dan het minimumloon is dat mogelijk. Met de volgende stappen kun je verder als je voldoende loon hebt. Inkomsten verhogen, huishoudkosten verlagen zijn andere opties. Wat ook een manier kan zijn om je vermogen te vergroten is het genereren van meerdere inkomstenbronnen.

Stel een doel

Stel een spaarplan op om je financieel doel te bereiken. Sommige willen een klein buffer van een aantal duizend euro sparen, anderen willen een compleet vermogen van meer dan een ton op de bankrekening. Je vermogensopbouw is een lange weg, maar wat wil jij er mee bereiken? Jouw progressie maak je meetbaar door een gedegen plan te creëren. Met goede dosis motivatie en ambitie maak je je doel realistisch.

Laat je vermogen stijgen door meerdere inkomstenbronnen

Je doel hoeft echt niet te zijn om snel miljonair te worden. Maar je vermoge n groeit makkelijker als je er voor zorgt dat je inkomen uit meerdere bronnen verkrijgt. Het managen van risico’s en zoek waar je succesvol in bent is de sleutel tot succes.

Vermogen opbouwen met een tweede inkomen kan bijvoorbeeld zijn:
– Cashback websites
– Huisjes/landbouwgrond kopen en verhuren
– Handelen in cryptomunten
– Eigen webshop maken
– Geld verdienen met fondsen, obligaties of aandelen
– Geld verdienen met een online brocker

Je geld sparen en vastzetten

Sparen is niet minder relevant omdat de rente op je spaarrekening niet meer voldoende opbrengt. Om succesvol vermogen op te bouwen kun je weloverwogen er voor kiezen om je spaargeld voor bepaalde tijd vast te zetten. Geld vastzetten doe je bij een bank of een onafhankelijk adviseur.

Als je minimaal €60.000 euro exclusief rente wilt vrijmaken op je 50ste, kan beginnen met sparen van tweehonderd euro per maand vanaf je 25ste levensjaar. Hypothetisch zul je dan een mooi bedrag hebben opgebouwd!

€200 euro per maand sparen is nu misschien hap uit je loon en koopkracht, maar op lange termijn een goede investering om te maken. Je spaart namelijk voor het spaardoel dat jij zelf hebt opgesteld. Het is een uitstekende manier om in de toekomst over een bepaald vermogen te beschikken.

Om dit beter te laten werken en automatisch te laten verlopen kun je gebruik maken van een online kasboek. Alle inkomsten en uitgaven worden dan bijgehouden en vormt een stok achter de deur voor onnodige koopjes.

Blijf voorzichtig met je geld omgaan

Neem verstandige beslissingen om je tweede inkomen en vermogen te behouden

Als je een tweede inkomen hebt en dus een nieuwe cashflow is de verleiding groot om dat toch uit tegeven. Om een financieel aantrekkelijke toekomst te hebben wil je voorkomen dat je een afwijkend uitgavepatroon hebt ten nadele van je rekening.

Koop dus nooit in impulsiviteit direct die nieuwe auto of nieuwe TV, als je je eigen loon of tweede inkomen moet behouden om je vermogen te laten groeien. Al je nieuwe inkomsten kunnen veranderen. Blijf naar je doel toewerken totdat je het hebt bereikt.

Dus je dient soms ook geld te investeren in financieel advies om optimaal vermogen op te bouwen. Om je doelen te concretiseren kan je adviseur middels een periodieke check bij helpen.

Tweede inkomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *