Financieel vrij worden
Home » Heb ik ergens pensioen opgebouwd? Spoor snel je vergeten pensioen op

Heb ik ergens pensioen opgebouwd? Spoor snel je vergeten pensioen op

  • door
Vergeten pensioenbedrag of klein pensioen opsporen

Misschien nader je al pensioengerechtigde AOW-leeftijd of zit je net aan het begin van je carrière. Maar je wilt je pensioenoverzicht goed kunnen overzien en controleren. Je vraagt je natuurlijk af als je bij meerdere bedrijven hebt gewerkt: ‘Heb ik nog ergens anders pensioen opgebouwd zonder dat ik dat weet?’ en ‘Welke pensioenbedrag ga ik ontvangen van welk pensioenfonds?’ Of je weet gewoon domweg niet meer hoeveel pensioen je hebt opgebouwd bij welk bedrijf.

Wat zijn je opties dan? Het is heel slecht te doorgronden om dat oerwoud van pensioenfondsen te volgen. Of alle brieven die je ooit hebt ontvangen netjes te bewaren. Of mensen daadwerkelijk een pensioen hebben opgebouwd en hoeveel zijn nou niet bepaald de voornaamste zorgen die je bezig houdt als je lekker aan het werk bent. Overigens kan je wel achterhalen als je een vermoeden hebt dat je op verschillende werkplaatsen een pensioen hebt opgebouwd.

Het vergt wel enige inspanning om te kunnen achterhalen of er een vergeten pensioen bestaat, waar je niks van weet. Veelbetekenend is het idee dat als je straks gepensioneerd bent, je meer geldmiddelen zult overhouden. Omdat je op de juiste manier hebt kunnen achterhalen wat de hoogte van je vergeten pensioen inhoud. En daarbij ook nog eens dat pensioenbedrag uitgekeerd zult krijgen op je geldrekening, omdat je tot actie bent overgegaan. Als je niet wist dat het vergeten pensioen bestond, waar vind je die dan?

Opgebouwd extra vergeten pensioen opsporen

Mensen werken zichzelf niet in het voordeel t.o.v. pensioenfondsen om te achterhalen waar ze pensioenrechten hebben opgebouwd, als ze niet goed weten bij wel pensioenfonds ze aangesloten waren. Met de volgende stappen kan je de juiste actie ondernemen om geld van een pensioen niet onnodig te laten liggen.

Sla je administratie er op na; naam en adresgegevens van ex-werkgevers gebruiken om vergeten pensioen te achterhalen

Direct bellen en contact leggen met je ex-werkgevers als je de nodige contactgegevens bezit is de kortste weg. Als je een extra pensioen hebt opgebouwd zal je ex-werkgever jouw kunnen vertellen in welke periode je lid was van welk pensioenfonds. Daar heb je dan ook de adresgegevens van nodig. Verdere gegevens zal je ex-werkgever ook wel kunnen overhandigen. Om te administreren of je nog ergens een pensioen hebt staan, dat je het uit het oog bent verloren. Kun je een lijstje samenstellen:

  • contactgegevens van het pensioenfonds,
  • registratienummer van jou als werknemer,
  • gewerkte periode van jouw als medewerker

Via de Kamer van Koophandel je oude werkgevers opsporen

Via de Kamer van Koophandel waar alle bedrijven staan ingeschreven (of via voormalige collega’s) zou je een firma kunnen opsporen voor adres-, of contactgegevens. Er bestaat een kans dat een werkgever niet meer bestaat of is verhuisd. Om je recht op dat pensioen te kunnen vaststellen kun je nagaan bij welk pensioenfonds je nog een vergeten pensioen hebt openstaan.

Hoe kan ik mijn pensioenopbouw checken van een oud pensioenfonds?

Om je pensioenopbouw te checken kun je gebruikmaken van DigiD en Mijn pensioenoverzicht om te bekijken bij welke pensioenfonds je aangesloten bent geweest. Zo kun je ook de bedragen, pensioenregelingen bekijken. Dat gaat als volgt; met gebruik gebruik van je DigiD kun je inloggen op Mijn pensioenoverzicht. Daar kun je inzage krijgen van je pensioenoverzicht van alle opgespaarde pensioentegoeden van werkgevers waar je voor gewerkt hebt. Het meest uitgebreide pensioenregister van de Rijksoverheid.

Het systeem is niet altijd waterdicht en pensioengegevens zijn op mijn pensioenoverzicht niet altijd voor iedereen geactualiseerd. Vandaar dat je ook andere middelen moet gebruiken voor het opsporen van vergeten pensioen. Het is altijd mooi meegenomen dat je straks naast je AOW-uitkering een extra bedrag krijgt uitgekeerd. Doordat je precies weet of je nog ergens een ongebruikt klein pensioen hebt staan.

Thuis direct contact opnemen met het pensioenregister is ook mogelijk via het telefoonnummer 020 7512870.

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *