Home » Samenwonen met je vriend of vriendin hoe doe je dat en wat te regelen

Samenwonen met je vriend of vriendin hoe doe je dat en wat te regelen

  • door
Samenwonen tips

Er zijn uiteenlopende redenen waarom je wilt samenwonen. Je bent dolverliefd bijvoorbeeld en wilt graag gaan samenwonen. Er kan een baby op komst zijn en een gezin stichten ligt voor de hand. Of je wilt samen met vrienden of vriendinnen een woning delen. Dat kan. Vaak is het dan wel handig om het een en ander vooraf te regelen, om financieel op de kleintjes te letten.

Wanneer je gaat samenwonen zijn bepaalde wettelijke zaken niet automatisch geregeld. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, zijn er daarentegen wel veel zaken al vastgelegd. Denk aan de financiën, de woning zelf en de bezittingen. Het kan tactisch zijn om hier vooraf even bij stil te staan en het een en ander vast te leggen. We bespreken hieronder enkele zaken.

De voordelen van samenwonen

Gaan samenwonen kan voordelen bieden, zeker op financieel gebied. Zo hoef je niet meer alleen de huur te betalen, een gedeelde huur is immers halve huur. Bovendien worden dan ook de kosten voor de boodschappen doorgaans verdeeld en je hoeft geen dubbele abonnementen meer af te sluiten voor onder andere een internetverbinding of televisie aansluiting.

Hiermee kan je een hoop geld besparen. Om alles eerlijk te verdelen, is het goed om over geldzaken te praten. Welke inkomsten en bezittingen hebben jullie samen? Wees wel open en eerlijk naar elkaar toe, ook over eventuele schulden.

– Gezamenlijke kosten en onverwachte uitgaven

Het is ook handig om een lijstje te maken van de gezamenlijke kosten per maand. Hoeveel gaat er uit naar de huur, internet- en televisie, boodschappen en andere bijkomende kosten? Zo krijg je een goed overzicht van de uitgaven en inkomsten.

Daarnaast loont het om een gezamenlijke rekening te openen waarop ieder een vast bedrag per maand stort. Dit kan voor de vaste lasten zijn of als een soort reserve voor onvoorziene uitgaven. De koelkast of wasmachine kan altijd onverwachts stuk gaan en dan sta je niet ineens met je handen in het haar.

– Tijd is geld

Ook kan samenwonen je veel tijd schelen. Als je alleen de was moet doen, net zoals strijken, koken en het huis schoonmaken, dan ben je veel tijd kwijt. Als je samenwoont, kun je huishoudelijke taken samen verdelen. Zo houd je veel tijd over….en tijd is geld. Tel uit je winst!

samenwonen met je vriend of vriendin

Samenwonen met je vriend of vriendin haalbaar doel?

De beste manier om uit te zoeken of samenwonen een haalbaar doel, is uit te zoeken of je de lasten van het huurhuis of koophuis kunt dragen. Niet beide personen hoeven een inkomensgarantie te hebben, alleen de vriend kan bijvoorbeeld al in een goedkoop huurhuis betrokken zijn. En zodoende zal er iemand bij kunnen wonen.

Alle combinaties van salaris of inkomen is mogelijk, zo kan iemand met Wajong-uitkering samenwonen met iemand die een bijstandsuitkering ontvangt. Of een persoon die een WW-uitkering ontvangt kan samenwonen met iemand die een vast contract heeft bij een logistiek bedrijf. Het is de kunst om met je vriend of vriendin de vaste lasten samen te delen, bijvoorbeeld met een gezamenlijke rekening.

Tussen jouw en je vriend(in) kan een twistgesprek ontstaan over de inkomsten en uitgaven van je huishouden. Stop met ruziemaken over geld, maar probeer er samen uit te komen. Soms wil de een sparen (voor een huis, auto of keuken) en de ander juist meer uitgeven.

Wat te regelen

Maak afspraken over de kostenverdeling, wie betaalt wat in het huishouden? Zoals hypotheek, huurkosten, boodschappen, water en energie. Wellicht is het openen van een gezamenlijke rekening een goede idee. Stel een samenlevingscontract op bij de notaris om aanspraak te maken op de extra (belasting)voordelen.

Fiscaal partnerschap

Als je minimaal zes maanden hebt samengewoond, kun je ervoor kiezen om fiscaal partnerschap toe te passen bij de belastingaangifte. Het voordeel is dan dat je de uitgaven kunt verdelen en jullie inkomens bij elkaar kan optellen voor bepaalde fiscale drempels. Elk jaar kan je weer opnieuw bekijken wat het meest gunstige is en zo kun je een hoop centen verdienen.

Vrijstelling voor de erfbelasting bedraagt 2.100 euro en bij fiscaal partnerschap bedraag dat 643.000 euro. Geregistreerd partners en gehuwden zijn automatsich fiscaal partners, maar samenwonenden dienen een notarieel samenlevingscontract op te stellen. Voor alle extra belastingvoordelen.

Samenwonen en belasting betalen positief of negatief?

Heeft samenwonen met je vriend of vriendin gevolgen voor je inkomstenbelasting of erfbelasting? Meer of minder belasting betalen bij samenwonen of juist niet?

Ten eerste een stel dat gaat samenwonen zijn niet elkaars fiscale partners zonder notarieel samenlevingscontract zonder kinderen. Eenieder in het huishouden doet dan gewoon zijn belastingaangifte zonder fiscale gevolgen voor de ander. Voor de huurtoeslag als fiscale toeslag kan het wel gevolgen hebben, want voor mensen die samenwonen geldt het gezamenlijk inkomen in de beoordeling voor de huurtoeslag en die kan lager zijn dan wanneer je alleen woont.

Ten tweede zal een stel dat samenwoont en gezamenlijk belastingaangifte inkomstenbelasting doet (mede door geregistreerd partnerschap, trouwen of een notarieel samenlevingscontract) sneller het maximale bedrag aan inkomstenbelasting terug krijgen door het verdelen van aftrekposten. Zeker een interessante optie als de één meer verdiend dan de ander, omdat aftrekposten als ziektekosten en hypotheekrente tegen het gunstigere 36% of 52% zal worden afgetrokken. Voordelen alom om te kunnen schuiven met fiscale lasten en aftrekposten.

Ten derde zal er ook minder aftrek verrekend worden als jullie als fiscale partners geregistreerd staan en minder belasting willen betalen. Voornamelijk de aftrekposten zorgkosten en ziektekosten die ook gebaseerd zijn op een gezamenlijk inkomen en een hogere drempel betekent en daardoor lagere aftrek.

Conclusie is dat het voordeel van fiscaal partnerschap meestal betekent dat je minder belasting zult betalen. Bijvoorbeeld als er aftrekposten zijn kunnen deze bij de meer verdienende partner worden geplaatst. Het moment dat een koppel op het zelfde adres staan ingeschreven worden ze toeslagpartneres en fiscale partners. En dus zijn er gevolgen voor de toeslagen van de overheid voor samenwonenden. Minder of geen huur-, kinderopvang-, en zorgtoeslag meer.

Overlijden

Misschien wil je liever niet denken aan overlijden van je partner of jezelf, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren. Als langer dan zes maanden op hetzelfde adres hebt samengewoond en een notarieel samenlevingscontract laat opstellen, dan kun je bij overlijden van één van de partners een belastingvoordeel krijgen. Namelijk erfbelasting. Je betaalt in dat geval dan minder erfbelasting.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *