Financieel vrij worden
Home » Wat moet ik doen als ik een rekening niet meer kan betalen?

Wat moet ik doen als ik een rekening niet meer kan betalen?

  • door
rekening niet meer kunnen betalen

U had er niet op gerekend dat er nog een rekening op de deurmat zou vallen, het kan iedereen overkomen. Snel wegstoppen in een lade en er vervolgens niet meer aan denken zal het probleem niet oplossen. Iedereen komt wel eens voor onverwachte kosten te staan. Zeker als je veel zorgkosten maakt, veel geld leent of online producten besteld en die vervolgens niet betaald, stapelen rekeningen zich snel op. Met schulden tot gevolg.

Als u nog spaargeld heeft kunt u dat mogelijk gebruiken. Openstaande rekeningen zijn niet leuk voor je administratie om onbetaald te laten, want uiteindelijk kunnen deurwaarders beslag leggen op tegoeden of inboedel. Mochten de schulden helemaal uit de hand lopen. Een aantal goede tips om alles in goede banen te laten leiden.

Neem spoedig contact op

Bij openstaande rekeningen zou je z.s.m. contact moeten opnemen met de desbetreffende instantie om samen te zoeken naar een oplossing. Bij een hypotheekachterstand neem je contact op met de bank, bij een huurachterstand neem je contact op met uw woningbouwvereniging.

Met achterstand van de zorgverzekering bel je met je zorgverzekeraar. De meeste bedrijven en instellingen zijn zeer coulant naar hun klanten en staan meestal wel open voor een betalingsregeling als je niet kunt voldoen binnen het gesteld betalingstermijn. Zeker voor mensen met een laag inkomen of een zwakke financiële positie. Het is niet iets om je voor te schamen, betalingsproblemen zijn aan de orde van de dag.

Het word alleen maar op prijs gesteld dat u het eerlijk heeft kunnen vertellen. Een uitgestelde betaling, een betalingsregeling uit een aantal termijnen zou een optie kunnen zijn. Een betalingsregeling dient u wel na te leven, anders komt de regeling te vervallen en zal alsnog het gehele bedrag worden opgeëist! Vraag naar een schriftelijke bevestiging van de betalingsregeling en eventueel de naam van de medewerker om misverstanden te voorkomen.

U bent misschien wel rijker dan u denkt

Heeft u in uw kelder, schuur, zolder of rond het huis nog waardevolle spullen? Overweeg dan om die spullen die u niet meer gebruikt of vergeten was te verkopen via internet. Via Marktplaats kunt u spullen gratis aanbieden en geld cash ontvangen.

Het ruimt direct lekker op en kan u tot wel €1000 euro opleveren, waarmee u uw openstaande rekening kunt betalen. Het hoeft niet direct een auto te wezen, maar kleine en goedkopere spullen zoals speelgoed, boeken, schoenen zijn ook makkelijk verkoopbaar. Als u in financiële nood zit zullen alle kleine beetjes helpen!

Noodkrediet of kennissen

Een klein krediet afsluiten kun je overwegen als oplossing voor geldproblemen. Een minilening of sociale lening bijvoorbeeld, maar let op geld lenen kost wel geld. En ook deze kleine lening met rente zal betaald moeten worden, dus het blijft gaten vullen. Dus u verschuift het probleem. Maar u bent er wel mee uit de brand geholpen.

Wellicht is het mogelijk om via uw familie of vriendkring een bedrag te lenen of te krijgen, waar dan geen rente over wordt berekend. Via een schriftelijke overeenkomst legt u dan vast met goede afspraken dat voor een bepaalde periode en hoe het bedrag terug te betalen, uiteraard wanneer je weer bezoldigd bent. Of u die afspraken echt kunt nakomen moet u vooruzelf even nagaan. In natura (een deel) van de lening terugbetalen een idee? Klussen uitvoeren voor uw familie of vriendin, bijvoorbeeld door op de kinderen te passen, vaak de auto te wassen, het huis te schilderen of repararaties doen. De mogelijkheden zijn er.

minilening afsluiten

Online een kortlopende lening via het internet afsluiten als je niet terecht kunt voor een geldbedrag bij familie, werkgever, vrienden of kenissen. Een zogenaamd minikrediet of flitskrediet. Minileningen tot €1500 euro die je afhankelijk van de voorwaarden binnen 60 dagen terugbetaald. Geldverstrekkers van kleine kredieten staan er om bekend dat ze een aanzienlijke rente berekenen voor een hun producten. Dat komt omdat het geld meestal direct op je rekening gestort word.

Als u er zeker van bent dat u een minilening (+ rente) de volgende maand kunt terugbetalen, dan is dat de perfecte oplossing voor uw geldzorgen! U moet het zeker niet doen als u twijfelt. Met de gedachte: “acht dat gaat mij wel lukken om de lening terug te betalen in delen…” is misschien te gemakzuchtig. Het blijft een absolute noodoplossing en moet u niet verder in de problemen laten storten.

Wanneer u er niet meer uitkomt

Wanneer u een online huishoudboekje bijhoud met inkomsten en uitgaven houd u makkelijker overzicht van wat er in komt en wat er uit gaat. Belastingaanslagen, brandstof, alimentatie, geldopname, ziekenhuisrekeningen, kleding & boodschappen staan dan op je online rekening aangegeven. Een kasboek kan hierbij helpen om alles naast elkaar te leggen.

Het inkomen verhogen of bezuinigingen in het huishouden om problemen met betalingsrekeningen te voorkomen is een must. Zoek hulp bij de gemeente of een schuldhulpbedrijf wanneer u teveel openstaande rekeningen heeft liggen. Als u meer dan €15.000 aan schulden bezit komt u in aanmerking voor een schuldsaneringstraject. U wordt eerder geholpen als u eerder aan de bel trekt!

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *