Home » Evenwichtige verschillen in beprijzing van een minilening of persoonlijk krediet vergelijken

Evenwichtige verschillen in beprijzing van een minilening of persoonlijk krediet vergelijken

  • door
Minilening en persoonlijk krediet vergelijken

Minilening aanvragen bij Ferratum en Saldodipje

Je wilt graag een minilening aanvragen. Want anders zou je natuurlijk ook niet op deze pagina terecht zijn gekomen. In dat geval is het wel zo slim om allereerst erachter te komen welk type overeenkomst je bij een minilening verstrekker aangaat. Een minilening is namelijk geen doorsnee lening.

Beetje geld lenen

Er zijn voldoende mensen die wel eens wat geld nodig hebben en het liefst zo snel mogelijk. Maar voor een klein beetje geld sluit je natuurlijk geen doorlopend krediet of persoonlijke lening af. In zo’n geval kan een minilening afsluiten verstandiger zijn, tenzij je natuurlijk geld op de spaarrekening hebt staan (maar daar gaan we in dit geval niet vanuit).

Op deze pagina informeren we jou over minileningen die je kunt afsluiten bij zowel aanbieder Ferratum als Saldodipje. Dit zijn piepkleine leningen die men ook wel flitskredieten of microleningen noemt.

Let op: Geld lenen kost jou altijd extra geld!

Wat is een minilening?

Een minilening is gewoon een hele kleine lening. Zoals we hiervoor al schreven, noemt men een dergelijke financiering ook wel een ‘microkrediet’, ‘flitskrediet’ of ‘microlening’. De geldlener -dat ben jij in dit geval- gaat met de ontlener (een kredietverstrekker) een leenovereenkomst aan.

Gezamenlijk spreken jullie af hoeveel geld je kan lenen (meestal tot een bedrag van 750 tot 900 euro) en met welke looptijd (meestal tot max. 30 dagen). Voor dergelijke kleine leenbedragen kun je vrijwel nooit een reguliere lening aanvragen.

Waarom zou je een kleine lening aanvragen?

– Voor onverwachtse, incidentele uitgaven;

– Wanneer je loon te laat binnenkomt en je een periode moet overbruggen;

– Voor een vakantie (let op: Leen alleen geld wanneer je dit kunt terugbetalen).

Oké. Nu to the point: Bij wie kan je in Nederland een klein beetje geld lenen?

Geld lenen bij Ferratum

In Nederland zijn er maar 2 minilening verstrekkers actief. Eén daarvan is Ferratum. Ferratum is in werkelijkheid gevestigd in Groot-Brittannië en is van daaruit actief in o.a. Nederland. Bij Ferratum kan je een klein krediet aanvragen.

Bij hen kan je razendsnel en eenvoudig wat geld lenen. Geld lenen doe je vanaf €100 met een maximum leenbedrag van €1500. Je betaalt tot 15% rente over het bedrag dat je leent. Minileningen zijn erg dure vormen van geld lenen.

Geld lenen bij Saldodipje

Een andere bekende minilening aanbieder is Saldodipje. Ook zij zijn geen Nederlands bedrijf. Net zoals Ferratum is Saldodipje in werkelijkheid actief in het Verenigd Koninkrijk. Maar dat maakt voor jou als lener weinig verschil. Je kunt bij hen online binnen een paar minuten al een kleine lening afsluiten.

Minilening of persoonlijke lening afsluitenJe leent vanaf €100 tot een maximum bedrag van €1500. Wanneer je kiest voor het maximale bedrag van 1500 euro, dan mag je er zestig dagen over doen om de lening af te lossen.

De minimale looptijd voor kleinere leenbedragen is vijftien dagen. Let op: Omgerekend betaal je ook bij Saldodipje een rente van 15%!

Overweeg een alternatieve manier van geld lenen

Minileningen zijn erg dure leenvormen. Probeer daarom altijd om geld lenen bij dergelijke aanbieders te voorkomen. Misschien kun je aankloppen voor een kleine lening bij familie of vrienden. Of wellicht kan je spullen verkopen op Marktplaats als je deze niet meer gebruikt. Je kan wellicht ook je baas vragen om een voorschot, of extra overuren maken.

Hoe leningen vergelijken?

Hoe vergelijk je eigenlijk leningen met elkaar? Sommige mensen sluiten een lening af bij hun eigen bank. Daar waar ze bijvoorbeeld ook een bankrekening of spaarrekening hebben. Maar naar onze mening is het onverstandig om bij de eerste de beste financiële instelling geld te lenen. Neem je tijd voor het vergelijken van leningen, en je geduld zal worden beloond.

Leningen vergelijken betekent gedegen onderzoek doen

Natuurlijk leen je, als het aan ons ligt, nooit zomaar geld bij een kredietverstrekker of bank. Als je geld leent, dan neem je altijd de tijd om aanbieders met elkaar te vergelijken.

Alleen dan sluit je een lening af tegen goede voorwaarden en bespaar je sneller geld omdat je leent tegen een gunstiger rentetarief. Maar hoe vergelijk je leningen van verschillende aanbieders nou met elkaar? Hieronder plaatsen we enkele interessante vergelijkingstips voor jou. Die helpen absoluut bij het maken van de juiste keuzes.

Aandachtspunten bij het maken van de beste lening keuze

Stel jezelf altijd een aantal vragen alvorens je leningen en offertes van kredietverstrekkers met elkaar gaat vergelijken. Vraag jezelf bijvoorbeeld af:

…hoeveel geld je nodig hebt;
…en ook waarom je eigenlijk geld wilt lenen… (zijn er geen alternatieven?);
…hoe lang je over de aflossing wilt doen;
…hoe snel je het geld nodig hebt (hoe snel kan de bank de lening verstrekken aan jou?);
…of je versneld (boetevrij) kunt aflossen;
…wat de voorwaarden zijn.

Welk type lening afsluiten?

Natuurlijk moet je van te voren ook weten welke lening je nodig hebt. Je kunt kiezen uit meerdere consumptieve kredieten zoals voor het doorlopend krediet, de persoonlijke lening en de minilening. Alle leensoorten hebben hun voordelen en nadelen.

Doorlopend krediet:

Wordt gebruikt om geld achter de hand te hebben;
Je neemt geld op als je het nodig hebt;
Je betaalt alleen rente over het deel dat je opneemt;
Je mag het geld dat je aflost ook weer opnemen.

Persoonlijke lening:

Je krijgt het geld in zijn totaal op je rekening gestort;
Het leenbedrag staat vast;
Je lost af volgens een vast schema (vaste looptijd, vast rentetarief, elke maand dezelfde aflossing);
Eenmaal afgeloste bedragen mag je niet meer opnemen;
Tegenwoordig mag je ook deze lening versneld en boetevrij aflossen.

Leen verstandig, leen alleen als je het nodig hebt

Het is overigens altijd belangrijk om alleen geld te lenen als je daar voor de volle 100% achter staat. Heb je het geld wel echt nodig? Kan de uitgave niet even wachten, zodat je de tijd hebt om geld te sparen? Kom je niet in de problemen als je geld leent?

Factoren die de leningrente bepalen

Hoe ontstaat de leningrente eigenlijk? Bepaald de bank de hoogte van de rente zelf? Of zijn er ook andere factoren die bepalend zijn voor de hoogte daarvan? Het is een belangrijk punt bij het vergelijken van leningen: De rentetarieven.

Om zo goed mogelijk leningen met elkaar te kunnen vergelijken, is het belangrijk om erachter te komen hoe de leningrente ontstaat en hoe die is opgebouwd. We leggen jou op deze pagina daarover het e.e.a. uit.

Wat is rente?

Rente kun je zien als een vergoeding die je betaalt aan een kredietverstrekker of bank indien je bij hen geld leent. Een lening kost jou daarom ook altijd geld. Maar een klein gedeelte van de rente die je moet betalen gaat naar de bank of kredietverstrekker bij wie je een lening hebt afgesloten. Want de rente is opgebouwd uit meerdere componenten. Daarom hebben financiële instellingen dan ook tot op zekere hoogte invloed op de hoogte daarvan.

Hoe is de rente opgebouwd?

Maar weinig mensen vragen zich af hoe de rente is opgebouwd. Terwijl het toch wel belangrijk is om te weten hoe die kosten zijn opgebouwd. Dat helpt je namelijk bij het doen van een goede leenvergelijking.

Marktrente wordt bepaald door vraag en aanbod

Als je de leenrentes van verschillende aanbieders met elkaar gaat vergelijken, dan kom je erachter dat je bij de ene bank veel duurder uit bent dan bij de andere bank. Hoe kan dat? Leenrentes bestaan altijd uit in elk geval 2 componenten: de basisvergoeding en een opslag die de bank rekent.

De opslag noemen we ook wel de opslagrente. Nu moet je weten dat de marktrente de basisvergoeding bepaald. Deze is vrijwel bij elke bank of kredietverstrekker even hoog. Je mag de marktrente ook wel gewoon zien als de kosten die financiële instellingen maken om zelf geld te kunnen lenen.

Marktrente verschilt per periode

De marktrente kan wel verschillen per periode. Want zodra er extra vraag is naar leningen, dan stijgt de marktrente na verloop van tijd. En andersom daalt de rente wanneer er minder vraag is naar geld. Een bank kan in dat laatste geval goedkoper lenen. Voor de consument kan dat ook gunstig uitpakken.

Opslagrente

Een financiële instelling zoals een kredietverstrekker wil natuurlijk ook verdienen aan het verstrekken van een lening. Daarnaast maken ze zelf ook kosten voor het lenen van geld (daarvoor betalen ze marktrente). Daarom betaal je als klant altijd een opslagdeel: De opslagrente. Die opslagrente verschilt echter per aanbieder.

Factoren die de hoogte bepalen van de opslagrente:

– De kosten die de bank maakt.
– Des te hoger het leenbedrag, des te minder opslagrente hoeft u te betalen en des te goedkoper u eigenlijk leent.
– Voor een lening die u aanvraagt met een korte en rentevaste looptijd, zult u minder opslagrente betalen dan voor een lening met een lange looptijd en een vaste rente.
– U betaalt een minder hoge opslagrente indien u een eigen woning heeft.
– U vormt voor de bank een hoger risico indien u geen eigen woning heeft en/of geen vast dienstverband. Zij rekenen voor u een hogere opslagrente.

Verplicht een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij een persoonlijke lening?

Bij sommige banken en kredietverstrekkers sluit je automatisch een overlijdensrisicoverzekering af bij een persoonlijke lening. Bij weer andere geldverstrekkers zit deze verzekering niet standaard in het pakket. Sommige van deze geldverstrekkers proberen jou een dergelijke overlijdensrisicoverzekering ‘aan te smeren’. Je bent echter tot niets verplicht. Of toch wel? We beantwoorden die vraag op deze pagina.

Overlijdensrisicoverzekering en persoonlijke lening: Een verplichte combi?

Als je geld leent, dan moet je die lening natuurlijk ook weer terugbetalen. Toch is er een kans dat je in de toekomst het geld niet meer kan aflossen.

Bijvoorbeeld omdat je komt te overlijden. In dat geval zadel jij de nabestaanden op met een probleem. Tenzij je een overlijdensrisicoverzekering neemt.

Daarmee dek jij je in tegen dit risico. Sowieso is het wél verstandig om ook deze verzekering af te sluiten wanneer je geld leent met een persoonlijke lening. Vooral wanneer het een groter leenbedrag betreft.

Echter, bij sommige kredietverstrekkers en banken zit de overlijdensrisicoverzekering al standaard in het pakket. Met andere woorden: De kosten van de verzekering zijn al in de aflossingstermijnen verwerkt. In dat geval heb je niet de vrijheid om te bepalen waar je de verzekering afsluit.

Je bent niet verplicht je te verzekeren

Allereerst ben je bij een consumptief krediet bijna nooit verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Al zijn er uitzonderingen, maar daar komen we een andere keer misschien nog op terug. Toch heb je geen andere keuze meer indien de verzekering door de betreffende kredietverstrekker standaard in het pakket is opgenomen.

Je hebt echter wél een keuze als dit niet het geval is. Veel kredietverstrekkers proberen je over te halen deze verzekering af te sluiten indien je een lening bij ze aanvraagt. Je mag in dat geval echter gerust niet akkoord gaan en die verzekering ergens anders afsluiten. Die vrijheid heb je. Maar waarom zou je dat doen?

Goedkope overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij een lening

Bij een kleine lening is het lang niet altijd nodig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Vooral niet wanneer je ook nog eens hebt gekozen voor lage aflossingstermijnen. Je kunt het geld dat je anders aan verzekeringspremie zou uitgeven gebruiken om de lening iets sneller af te lossen.

Sluit je echter een grotere lening af, dan kun je zelf bepalen waar je een overlijdensrisicoverzekering aanvraagt. Je kunt meerdere verzekeraars met elkaar vergelijken zodat je de goedkoopste overlijdensrisicoverzekering kunt vinden en afsluiten.

Neem de contracten goed door

Wil je een persoonlijke lening aanvragen maar wil je het eerst het aanbod van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken? Neem dan ook zeker de tijd om de contracten goed door te nemen.

Ook al ben je niet verplicht om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid of overlijden, toch zijn er aanbieders die deze verzekering standaard aanbieden bij een lening. Deze is dus inbegrepen en de kosten daarvan zijn verwerkt in de rente.

De vijf belangrijkste kenmerken van de persoonlijke lening

De persoonlijke lening, ook wel kortweg ‘PL’ genoemd, staat bekend als een zeer veilige leensoort. De hoogte van het leenbedrag staat vast en dat betekent dat deze dus niet meer kan wijzigen tijdens de looptijd. Ook los je maandelijks hetzelfde bedrag af en dat gedurende een vaste looptijd. Deze lening sluit men meestal af voor uitgaven waarvan de kosten duidelijk zijn.

Het is dan ook heel goed mogelijk om de looptijd van de persoonlijke lening daarop af te stemmen. De persoonlijke lening is daarom ook de ideale autolening. Ook kan men de lening uitstekend gebruiken als verbouwing- of renovatielening. Hieronder zetten we de belangrijkste kenmerken van de ‘PL’ nog eens op een rijtje.

Kenmerk 1: Het leenbedrag en de looptijd

De persoonlijke lening is, zoals je nu hebt gelezen, een heel goede leenvorm voor een ieder die weten hoeveel geld ze nodig hebben voor een uitgave. Over de hoogte van het leenbedrag en de looptijd worden er vooraf afspraken gemaakt.

Kenmerk 2: De persoonlijke lening rente

Over de rente bij een persoonlijke lening kunnen we ook duidelijk zijn: Die staat vast en wijzigt dus niet. Het voordeel daarvan? Ook in dit geval weet je hoeveel de financiering jou in totaal kost!

Kenmerk 3: De maandtermijnen

Alle bovengenoemde kenmerken betekenen automatisch ook dat de maandtermijnen tijdens de totale looptijd gelijk blijven. Maandelijks los je dus altijd hetzelfde bedrag af.

Kenmerk 4: Aftrekpost

In bepaalde gevallen is het mogelijk om de rente die je over de lening betaalt fiscaal af te trekken en wel in box 1 of 3. Voorwaarde is wel dat de persoonlijke lening wordt gebruikt voor het aankopen, verbeteren of onderhouden van een woning. Ga naar www.belastingdienst.nl om daar meer over te lezen.

Kenmerk 5: Beëindiging contract

Eenmaal afgeloste bedragen kan je niet opnieuw opnemen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *