Home » Negatieve BKR registratie en toch geld lenen met A-codering?

Negatieve BKR registratie en toch geld lenen met A-codering?

  • door
BKR hypotheek codering studiefinanciering

BKR historie aanvragen

Ben je bang dat je een BKR-codering hebt ontvangen? Of ben je gewoon nieuwsgierig met welke kredieten jij zoal staat geregistreerd bij de instantie Bureau Krediet Registratie te Tiel? Lees dan vooral verder.

Een kredietverstrekker kan jou registreren bij deze instantie indien je niet hebt voldaan aan een betalingsverplichting. Dat doen ze d.m.v. een ‘codering’. Er zijn overigens verschillende soorten coderingen. Daarmee geeft een kredietverstrekker de mate van ingebrekestelling van de klant aan. Goed, voldoende hierover. Nu vertellen we jou hoe je de BKR historie kunt opvragen.

BKR historie opvragen is niet nodig indien je…

…geen brief hebt ontvangen van een kredietverstrekker waarin je gewaarschuwd wordt voor de gevolgen bij het niet nakomen van een verplichting. Nu moet je weten dat een definitieve BKR-codering ALTIJD vooraf wordt gegaan met een officiële waarschuwing.

Snel geld zonder BKRHeb je nooit een waarschuwing ontvangen? Dan heb je vermoedelijk ook geen negatief BKR. Ben je bang dat je een dergelijke waarschuwing over het hoofd hebt gezien? Ben je erg benieuwd wat er zoal over jou bekend is bij instantie BKR? Dan kun je nu meteen jouw gegevens aanvragen.

Online BKR gegevens opvragen

Je kunt het beste gewoon online je gegevens aanvragen. Vrijwel iedereen beschikt tegenwoordig over een vaste- en/of mobiele internetverbinding en dit is de beste methode om z.s.m. de gegevens te ontvangen. Vraag jouw BKR online aan. Op de website www.bkr.nl leggen ze helder uit hoe dat werkt en wat je daarvoor zoal moet aanleveren.

Overigens is het mogelijk om online verschillende ‘aanvraag pakketten’ te bestellen. Met pakket ‘Basis’ heb je bijvoorbeeld 1 jaar lang online inzage in je gegevens, terwijl je met pakket ‘Plus’ ook kan zien wie jou toetst. Met pakket ‘Premium’ ontvang je automatisch een alert bij een wijziging van de gegevens. Dat laatste kan handig zijn.

Gratis

Trouwens, voor iedereen is het mogelijk om eenmaal per jaar gratis een inzage te doen in de gegevens. Heb je echter zo gauw mogelijk inzicht nodig in je gegevens, of heb je een overzicht nodig, dan kies je voor één van de bovenstaande pakketten.

BKR aanvragen bij de bank

Het is tevens mogelijk om de gegevens aan te vragen bij jouw eigen bank. Dit kan zowel online als bij de infobalie (als de bank een fysieke vestiging heeft). Je vult daarvoor een formulier in. Je ontvangt vervolgens binnen enkele dagen de BKR historie per briefpost. Overigens zijn er nog een aantal andere manieren.

Vrijwel iedereen heeft een BKR-registratie

Wist je trouwens dat vrijwel iedereen geregistreerd staat bij de BKR? Iemand heeft namelijk al een BKR-registratie als hij/zij al een krediet heeft afgesloten van 250 euro.  Maar liefst 90% van de Nederlanders staat in het register van deze instantie met een z.g. ‘positieve registratie’. Echter, zo’n 10% staat geregistreerd met een ‘negatieve registratie’.

Indien jouw gegevens bekend zijn bij de BKR dan hoeft dat dus niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk een probleem hebt. Alleen leningen (daartoe behoren ook bepaalde telecom abonnementen, roodstand bij de bank en koop op afbetaling) worden geregistreerd.

Krijg inzicht in je schulden ter voorkoming negatief BKR

Hoe voorkom je dat je een negatief BKR krijgt? Het goede nieuws voor jou is dat negatieve BKR- registraties absoluut te voorkomen zijn. Met een goede administratie kom je al een heel eind, en leen sowieso geen geld met een laag inkomen of als je nog leningen hebt openstaan.

Toch geeft Instantie BKR aan dat het aantal mensen met een negatieve registratie anno 2018 nog steeds niet aan het teruglopen is. Al zou je denken dat de positieve ontwikkelingen op economisch gebied in Nederland, ook positief zouden uitwerken op het aantal registraties. Kennelijk doet men toch iets verkeerd of heeft men te weinig kennis om dergelijke problematieken te voorkomen?

Krijg al je schulden inzichtelijk!

De meeste problemen met financiën komen voort uit onwetendheid. Mensen hebben lang niet altijd voldoende kennis van hun geldschulden. Daarom: Zet al je schulden op een rij, zodat je weet wie jouw schuldeisers zijn. Ga vervolgens in kaart brengen wat de maandelijkse kosten zijn van alle bestaande leningen.

Want sta je bijvoorbeeld in het rood bij de bank? Dan betaal je daarvoor de hoofdprijs. De rente bij een krediet op betaalrekening (dat is een andere benaming voor rood staan bij de bank) is het hoogste van alle soorten leningen. Zorg er dan ook voor dat je deze schuld als eerste aflost.

Wanneer moet je rekeningen betalen?

Breng ook voor jezelf in kaart wanneer je bepaalde rekeningen uiterlijk moet betalen. Orden je administratie dus. Zorg ervoor dat je alle rekeningen op tijd betaald. Daarmee voorkom je betalingsachterstanden en nog meer schulden.

Maak een Excel bestand aan met deze gegevens

Schuldeisers: noteer daarachter de hoogte van de schuld.
Rente: zet leningen waarvoor je de meeste rente betaalt, bovenaan de lijst. Deze los je dus als eerste af.
Rekeningen: noteer per schuldeiser welke facturen op welke datum betaald moeten worden.

Neem contact op met schuldeisers en voorkom negatieve BKR-registratie

Het voorkomen van een negatieve BKR-registratie is niets anders dan prioriteiten stellen. Betaal de rekeningen koste wat het kost vóór de uiterlijke betaaldatum is verstreken. Schuif uitgaven die niet noodzakelijk zijn naar een tweede plan.

Voorkom BKR-registratie en geef voorrang aan bepaalde rekeningen

Er zijn vast rekeningen die je voorrang kunt geven. Moet je meerdere rekeningen in een maand betalen, maar heb je onvoldoende geld? Betaal de belangrijkste rekening dan als eerste.

De hypotheekaflossing komt altijd op de eerste plaats. Als je problemen krijgt met de aflossing van je hypotheek, dan wordt je al na 3 maanden aangemeld bij de BKR. Ook kan de bank jou na een half jaar uit huis zetten. Er zijn overigens wel meer rekeningen die je als eerste zou moeten betalen.

Bijvoorbeeld de zorgverzekeringspremie of de energierekening. Bij het BKR worden overigens telecom abonnementen ook aangemeld bij de BKR indien het een lening betreft. Dat is het geval wanneer je een abonnement met telefoon hebt afgesloten (lees meer daarover op de website van je telecom provider).

Trek tijdig aan de bel

Belangrijk is het vooral om tijdig contact op te nemen met al jouw schuldeisers. Want schuldeisers houden van duidelijkheid. Kan je bepaalde rekeningen/leningen opeens niet meer betalen of aflossen? Trek dan direct aan de bel en wacht er niet mee. We raden je aan om telefonisch contact met hen op te nemen. Leg jouw situatie uit en vraag om een betalingsregeling.

Vaak is dit mogelijk. Wees open en eerlijk zodat je begrip kweekt. Informeer bij hen direct of de achterstand bij de BKR wordt gemeld. Zo ja, informeer of er een mogelijkheid is dit te voorkomen. Let op: Aanbieders van leningen zijn verplicht om achterstanden te melden bij de instantie Bureau Krediet Registratie. Verwacht daarom geen wonderen…

Leningen oversluiten kan ernstige BKR codering voorkomen

Voorkom een negatief BKR en sluit je leningen over. Soms ontstaan er schulden en daaropvolgend een negatief BKR. Meestal omdat men te veel leningen heeft afgesloten. Een van de meest dure leningen betreft die van het krediet op betaalrekening. Dat is rood staan bij de bank.

Ongeveer 30% van de Nederlanders staat op een of andere manier wel rood. Hetzij op de betaalrekening, hetzij bij een creditcardmaatschappij of via een minilening aanbieder. Al deze kleine leningen tezamen kunnen zorgen dat je het overzicht verliest, achterstanden opbouwt en een ernstige BKR codering ontvangt.

Ons advies is dan ook: Sluit al je leningen over! Hoe dan? Dat lees je hieronder.

Leningen samenvoegen

Je zou het niet zeggen maar het zijn juist de kleinere leningen of kredieten die in verhouding het meeste geld kosten. We raden je aan om deze kleine leningen tot een grote lening samen te voegen. Breng deze schulden onder bij dezelfde aanbieder.

Deze maakt er 1 grote lening van. Het voordeel is dat voor hogere leenbedragen een lagere rente wordt gerekend dan bij kleine leningen. Je leent dus tegen een lager rentetarief, waardoor je meer geld overhoud om af te lossen! Je voorkomt daarmee een ernstige BKR codering.

Zeg abonnementen ook vaarwel

Om een BKR codering te voorkomen kan je het beste alle overbodige abonnementen ook vaarwel zeggen. Bespaar op al je kosten en gebruik het geld dat je daarmee bespaard voor het aflossen van jouw lening. Daarbij is het ook zo dat bepaalde aanbieders van abonnementen een achterstallige betaling kunnen melden bij de BKR. Dat is het geval bij telecom abonnementen met telefoon.

Hypotheek of lening afsluiten met een BKR codering?

De leengeschiedenis (afgelopen 5 jaar) en betalingsachterstanden van een particulier is van belang voor het BKR om te bepalen of een hypotheek of lening kan worden toegekend. Tegenwoordig worden ook studieleningen bij het BKR geregistreerd en zijn dus van invloed bij het aanvragen van een hypotheek.

De volgende meldingen en BKR coderingen zijn bekend;
A-code: bij 3 maanden betalingsachterstand op hypotheek of lening worde A-codering bij uw naam geplaatst.
H-code: er is niet langer sprake van een betalingsachterstand van de crediteur.
Code 1: betalingsregeling met debiteur getroffen.
Code 2: debiteur eist openstaande bedrag in 1 keer op.
Code 3: kwijtschelding of afboeking heeft er plaatsgevonden.
Code 4: schuldenaar is niet te traceren.
Code 5: om de hypotheek te kunnen blijven betalen is een betalingsregeling met de bank gemaakt.
Code SH: schuld loopt alsmaar verder op.
Code RN: bij de verkoop van uw eigen woning is een restschuld ontstaan.

Alleen in de meest zeldzame gevallen wil een bank nog wel eens een hypotheek verstrekken aan klant met alleen een A-codering. Zelfs de AH-codering (een herstelde betalingsachterstand) kan bij sommige banken nog wel eens tot een hypotheek weigering leiden.

Als u uw financieringscapaciteit altijd hebt behouden en de achterstanden hebben zich 5 jaar geleden zonder noemenswaardige problemen voorgedaan, kan de financier overstag gaan.

Als u geen geld kunt lenen vanwege een negatieve BKR-registratie zult u moeten wachten totdat de registratie is verdwenen uit het systeem. Dan kunt u alsnog een hypotheek/krediet afsluiten bij elk desgewenste bank. BKR-registratie (laten) verwijderen is ook een optie.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *