Home » Huurtoeslag berekenen en aanvragen » bekijk de hoogte en voorwaarden

Huurtoeslag berekenen en aanvragen » bekijk de hoogte en voorwaarden

  • door
Ik wil alle uitdagingen aangaan voor Huurtoeslag

Makkelijk huurtoeslag aanvragen voor iedereen! Ga jij een huurwoning betrekken of heb je al een woning en wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag?

Online huurtoeslag binnen 10 minuten aanvragen en berekenen via Huurtoeslag.nl. In een aantal eenvoudig stappen word duidelijk of je recht hebt op Huurtoeslag. Word het recht op huurtoeslag toegekend dan kan je dat rechtstreeks aanvragen via de website.

Voor het inkomen en vermogen dat u geniet kent de huurtoeslag 2018 strenge regels en voorwaarden. Ook naar het inkomen en vermogen van je toeslagpartner of eventueel inwonend kind word gekeken bij het aanvragen van de huurtoeslag.

Wanneer krijg ik huurtoeslag op mijn rekening uitbetaald?

Als u recht heeft op huurtoeslag ontvangt u de bijdrage maandelijks rond de 20ste op je rekening van de Belastingdienst. De Belastingdienst werkt met voorschotten waardoor de toeslag altijd vooruit betaald word. Voor de exacte betaaldata kun je op de website van de Belastingdienst kijken.

Huurtoeslag en je kasboek

Als je het niet breed hebt, let je op de kleintjes. Degenen die in een huurwoning wonen en maandelijks maar moeilijk kunnen rondkomen met het betalen van de huur, kunnen huurtoeslag aanvragen. Voor je huurkosten is dit een financiële impuls van de overheid die op je bankrekening zal verschijnen.

Als je huurtoeslag krijgt, is dat natuurlijk heel mooi meegenomen. Het geeft je wat financiële ruimte. Indien je een laag inkomen hebt of regelmatig rood staat, is het allereerst verstandig om eerst eens te kijken wat je verdient en wat je uitgeeft.

Zeker als je geen goed idee hebt waar je geld elke maand blijft. Niets doen is immers geen optie! Maak eens een overzicht van al je inkomsten en uitgaven.

Ik wil de uitdaging voor Huurtoeslag aangaan

Dit geeft onmiddellijk inzicht in hoe je er financieel voor staat in het dagelijks leven. Zijn je inkomsten en uitgaven niet in balans, dan kun je kijken welke uitgaven verlaagd kunnen worden of zelfs geschrapt kunnen worden.

Als je dit niet alleen lukt, schakel dan tijdig hulp in van bijvoorbeeld een budgetcoach, een familielid of kennis. Zorg dus dat je weet waar jouw geld blijft en houdt een kasboekje bij.

Dit zal al enorm helpen om beter inzicht te krijgen. Wellicht geef je elke maand geld uit aan dingen die je eigenlijk toch niet nodig hebt. Als je daar op kan besparen, kun je wellicht makkelijker elke maand je huur, boodschappen en andere benodigdheden betalen.

Huurtoeslag aanvragen

Mocht je bepaalde kosten geschrapt hebben en kom je alsnog nauwelijks rond? Dan is het zeker verstandig om huur toeslag aan te vragen. Let wel: niet iedereen die in een huurwoning woont, heeft altijd recht op huurtoeslag. Er hangen zekere voorwaarden aan. Met de volgende tips heb je meer kennis over de voorwaarden om aan te voldoen voor recht op huurtoeslag.

Voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag

De eerste voorwaarde is dat je een vaste, zelfstandige woonruimte met slot in Nederland huurt met een eigen ingang, slaapkamer, eigen toilet en keuken.

Ten tweede, moet je de Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning bezitten. Als je de nationaliteit hebt van een van de Europese Economische Ruimte (EER)-landen, dan kom je ook in aanmerking voor huurtoeslag. Dus als je bijvoorbeeld Portugees of Italiaans bent en een Portugees of Italiaans paspoort hebt, kun je ook deze toeslag aanvragen. Hetzelfde geldt voor je toeslagpartner.

Ten derde: je moet minstens de leeftijd hebben bereikt van achttien jaar. Uitzonderingen zijn wanneer je getrouwd bent, al jong vader of moeder bent geworden of indien beide ouders overleden zijn.

De vierde voorwaarde is dat je bij de gemeente ingeschreven moet staan op het adres waar je huurtoeslag voor aanvraagt.

En tot slot mag je maandelijkse inkomen en je eigen vermogen (+ dat van je toeslagpartner en kinderen) en bezittingen niet te hoog zijn. Bekijk de financiele punten.

Voor 2018 is de kale huurprijs niet lager dan € 225,08 en niet hoger dan € 710,68.

Niet meer dan € 30.000 vermogen in het heffingsvrije vermogen box 3.

Als je samenwoont niet meer dan een gezamenlijk inkomen van € 30.400 per jaar of als alleenstaande een maximaal inkomen van € 22.400 per jaar.

Hoeveel huurtoeslag kun je per maand krijgen?

De hoogte van de financiële tegemoetkoming is afhankelijk van verschillende facetten. Sowieso de huurprijs en je maandelijkse inkomsten van vorig jaar, zijn bepalend. Maar zo ruwweg bedraagt de huurtoeslag altijd ergens tussen de € 200 en € 600.

Op de volgende pagina kun je een proefberekening maken van de te verwachten huurtoeslag:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurtoeslag/vraag-en-antwoord/hoeveel-huurtoeslag

Vul hier je persoonlijke gegevens zoals je geboortedatum, je toetsingsinkomen, je vermogen, je huur en servicekosten per maand en of je een toeslagpartner hebt in en klik dan op de button ‘berekenen’. Binnen een mum van tijd zie je de schatting van de hoogte van de huurtoeslag waar je recht op hebt. Eenmaal ingevuld en proef berekend kun je de aanvraag ondertekenen en indienen bij de Belastingdienst, mocht er een toeslagpartner zijn dan dient die persoon ook de aanvraag te ondertekenen.

Als je in aanmerking denkt te komen voor huurtoeslag, kun je dit zelf bij de belastingdienst aanvragen. De meest snelle en gemakkelijke manier is online via de website van de belastingdienst (zie belastingdienst.nl) onder het kopje toeslagen. Om huur toeslag online aan te vragen, moet je wel een DigiD hebben om eerst in te kunnen loggen.

Een jaar huurtoeslag ontvangen?

Als je eenmaal huur toeslag hebt ontvangen, is dat natuurlijk heel fijn. Kijk echter niet gek op als je na een jaar een brief van de belastingdienst krijgt met een officiële berekening.

Na een jaar wordt er namelijk door de belastingdienst gekeken of het bedrag (huurtoeslag) dat je hebt ontvangen, wel klopt. Indien je te weinig aan voorschot zorgtoeslag hebt ontvangen, wordt dit gecorrigeerd en krijg je het resterend bedrag vanzelf overgemaakt op je bankrekening.

Het kan ook dat je in het afgelopen jaar meer hebt verdient dan verwacht of dat je woonomstandigheden zijn veranderd; in dat geval is er de kans dat je een gedeelte van de ontvangen huur toeslag van het afgelopen jaar, moet terugbetalen.

woning of appartement zoeken met recht op huurtoeslag

Het aanboren van extra inkomsten zoals de maximale huurtoeslag is noodzakelijk om je huur snel te kunnen betalen. Meestal is huurtoeslag alleen mogelijk voor sociale huurwoningen en niet voor particuliere huurwoningen.

makkelijk Huurtoeslag aanvragen in 3 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *