Home » Geld sparen of uitgeven, wat is slimmer?

Geld sparen of uitgeven, wat is slimmer?

  • door
Geld sparen of uitgeven

Dat geld sparen moeilijker is dan geld uitgeven, daar zullen de meesten het wel over eens zijn. Maar wat is tegenwoordig nu slimmer: geld sparen of uitgeven?

Voorheen, tot z’n jaar of vijf terug, loonde het om je spaarcentjes op de bank te zetten en te laten staan. Zo’n vier procent rente was geen buitensporige interest. Toch is in de loop der tijd de rente enorm gezakt. Zover, dat vandaag de dag de rente ongeveer op 0,5 procent staat. Nog minder dan de inflatie van twee procent per jaar. Met andere woorden: verlies lijden?

De voordelen versus de nadelen: sparen

Ja en nee. Zeker is dat je spaargeld niet echt groeit, maar daarentegen weet je wel zeker, als je je geld laat staan op de bank, dat dit bedrag blijvend is.

Je loopt in ieder geval geen risico om je geld te verliezen of te zien slinken als je het zou beleggen en je hebt altijd een noodbuffer voor als er iets in huis bijvoorbeeld onverhoopt kapot gaat.

En als je steevast geld opzij blijft leggen, kun je door te sparen op den duur ook grotere doelen bereiken zoals een nieuwe auto, camper, een wereldreis of grote verbouwing.

De voordelen versus de nadelen: uitgeven

Als je er toch voor kiest om het uit te geven, dan zullen veel mensen als eerste zeggen: stop het in stenen! Met andere woorden, als je budget groot genoeg is, koop dan een mooi pand of huis.

De prijzen van vastgoed zitten in de lift en op den duur is dit wellicht de beste investering van spaargeld. Als je niet zoveel geld hebt zijn er andere manieren zoals beleggen. En sommige mensen zweren bij investering via het kopen van Bitcoins.

De laatste jaren hebben inderdaad bewezen dat hier een hoop geld mee te verdienen valt, maar let op: het is en blijft een riskante business. Het is gokken met geld en je kan er behalve enorm mee verdienen als investering, ook alles mee kwijt raken. Weeg de voordelen dus eerst goed af tegen de nadelen.

Ook kun je je geld uitgeven aan andere kleinere goedkopere artikelen die hun waarde behouden; zoals munten, antiek, waardepapieren etc. Als je bang bent om te veel geld uit te geven, kun je thuis een debitcard opladen tot een bepaald limiet en zo kun je er zeker van zijn dat je niet te veel geld uitgeeft. En je komt minder snel in de verlokking om cash geld uit te geven in de supermarkt voor kleinigheidjes.

Automatisch geld sparen tegen hoge rente

Slim en goed volautomatsich sparen bij verschillende banken. Dat zijn de nieuwe acties van instellingen om je spaargeld extra snel te laten groeien op je spaarrekening.

Spaartips om meer rendement te generenen voor uw spaargeld

Ooit geconfronteerd met een financiële noodsituatie zoals het uitvallen van de CV-ketel, maar je had het geld niet bij de hand voor de kosten van Geld sparen zonder spaargeldreparatie of vervanging? Of wilde je sparen voor iets groots, maar worstelde je om het spaardoel te bereiken? Er is financiële hulp beschikbaar. Hier zijn een aantal manieren om te beginnen met sparen en gebruik te maken van verschillende besparingsmethodes:

Betaal eerst je schulden af. Het is onwaarschijnlijk dat u meer rente op je spaargeld zult verdienen dan dat je op je  leningen betaalt, dus probeer dure schulden zoals creditcards, leningen en bankkredieten of financieringen af te betalen voordat je begint met sparen. Lees meer over het verwerken of aflossen van leningen en kredieten op geld lenen zonder BKR registratie.

Begin klein. Zelfs kleine hoeveelheden tellen op als je regelmatig kunt besparen om te sparen. Als je bijvoorbeeld slechts 3 per dag bespaart op je dagelijks uitgaven, komt dit neer op 1.095 per jaar. Wat ook lonend werkt is om je wissegeld te beleggen met Peaks en het op die manier te zien groeien.

Scheid je spaargeld. Als je het geld in je portemonnee of bankrekening achterlaat, is de kans veel groter dat je geld uitgeeft. Het helpt om je spaargeld gescheiden te houden.

Verdien rente over je geld. Open een nieuwe bankrekening bij je bank of rentegevende organisaties en verdien rente op je spaargeld. Als je een rekening voor noodgevallen opzet, zoek dan naar geschikte rekeningen waar je toegang tot je geld kunt krijgen wanneer dat nodig is, in plaats van het voor lange tijd vast te houden. Als je een spaardoel met een langere deadline hebt, kun je kiezen voor een goedbetaalde rentevoet.

Sommigen banken betalen nu iets hogere rentetarieven, op voorwaarde dat je je aan alle algemene voorwaarden houdt of een bepaald bedrag inlegt. Als je een zakelijke rekening gebruikt voor je spaargeld, overweeg dan een tweede betaalrekening te gebruiken voor je facturen en uitgaven, zodat het geld niet in de war raakt.

Bouw een spaartegoed op. Als vuistregel is het handig om een buffer met genoeg geld opzij te leggen om je essentiële uitgaven voor drie maanden te dekken. Dus als je 1.000 per maand spendeert aan rekeningen zoals je huur of hypotheek, gemeentebelasting, energierekeningen, zorgverzekering, eten en dergelijke, moet je 3.000 tot 3.500 sparen. Lees meer over noodbesparing op de consumentenservice van Nibud – hoeveel is genoeg?

Stel een doorlopende opdracht in. Een doorlopende opdracht is een instructie aan je bank om op regelmatige tijdstippen geld van de ene rekening naar de andere te storten. Als je elke maand een doorlopende opdracht instelt om geld op je spaarrekening te storten, groeit je spaarrekening snel.

Betaal na ontvangst van je salaris. Als je spaargeld direct reserveert nadat je bent betaald, loop je minder kans om het geld te missen. Wacht tot het einde van de maand en het geld zal waarschijnlijk sneller verdwijnen in dagelijkse uitgaven.

Stel een besparingsdoel in. Noteer waar je voor spaart en hoeveel je elke maand moet besparen om je doel te bereiken. Stel vervolgens een datum in waarop je wilt besparen en houd je daar aan.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *