centered image

Home » Geld pinnen zonder saldo; hoe werkt dat, wat is mogelijk?

Geld pinnen zonder saldo; hoe werkt dat, wat is mogelijk?

  • door
Geld pinnen zonder saldo

In Nederland is de pinpas niet weg te denken, want (bijna) iedereen maakt er wel gebruik van. Hetzij geld pinnen met een gewone bankpas, creditcard of debitcard. Bij sommige gemeentehuizen, apotheken en overheidsinstellingen is het vaak niet eens meer mogelijk om contant te betalen. Maar dient u met de pin te betalen.

Omdat je niet betaalt met grote contanten bedragen is het veiliger voor winkels (minder risico op overval, minder kosten) om gebruik van de pinpas te bevorderen. Makkelijk en snel.

Door de toename van het aantal plofkraken met vaak een gigantische buit hebben banken besloten om het aantal pinautomaten te verminderen. Criminelen blazen een geldautomaat op en verdwijnen vervolgens met het geld wat consequenties heeft voor de buurt en verzekeringsmaatschappij zoals schadekosten.

Hoeveel per dag opnemen

Per keer dat je pint kun je 250 euro, 500 euro tot 1000 euro opnemen van de geldautomaat afhankelijk van de bank. Dit ter voorkoming dat bij geval van diefstal van je pas er te veel geld in één keer van je bankrekening wordt gehaald. En dat banken niet te veel kosten maken als iemand van een andere bank geld opneemt.

Binnen een paar minuten kun je via online bankieren het opnamelimiet simpel verhogen. Als je naar een bankfiliaal gaat let er dan op dat je wel je bankpas en legitimatiebewijs meeneemt. Mocht je onverhoopt een heel groot bedrag willen opnemen dan kun je het beste gewoon een afspraak maken met je bankmedewerker. Het pinlimiet per dag is per bank verschillend.

Als je veel geld gaat uitgeven en je dat bedrag wilt pinnen, moet je dat voorzichtig bij je houden. Via Marktplaats worden betalingen gewoon gedaan via het internetbankieren, maar soms wordt er tussen koper en verkoper ook nog wel eens een afspraak gemaakt. Zo betaal je de (ver)koper van je product gewoon een cash bedrag dat je hebt moeten pinnen.

Bankpassen geld pinnen zonder saldo

Geld pinnen zonder saldo

Als je geld wilt opnemen zonder saldo, dan kun je een kredietlimiet aanvragen bij je bank. Dan kom je rood te staan elke keer als je onvoldoende saldo op je betaalrekening hebt staan. Rood staan kan meestal tot een limiet van 250 euro, 500 euro of zelfs 1000 euro. De voornaamste voorwaarde is wel dat je elke maand een positief saldo op je bankrekening hebt staan. Geld pinnen zonder saldo is duur en alleen mogelijk bij kredietlimiet.

Waar kunt u pinnen?

Zelfs bij een andere bank kun je geld opnemen uit de pinautomaat. Banken hoeven niet hetzelfde te zijn. Ook op NS-stations met GWK Travelex geldautomaten kun je geld opnemen met je ING bankpas. Dus iederen pinautomaat is toegankelijk voor verschillende soorten passen van iedere bank.

Er wordt echter een kleine vergoeding gerekend van de ene bank naar de andere bank als elders geld wordt opgenomen. Als je bij een andere bank gaat pinnen is er ook een limiet ingesteld om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen bij een andere bank pinnen. Zo is het meest voorkomende maximale pinlimiet vastgesteld op 250,- per dag als je rekeninghouder bent van ABN-AMRO, Rabobank of ING.

Als je je saldo wilt bekijken doe je dat bij een geldautomaat van de bank waar je lid van bent. Pas invoeren, saldo bekijken en dan vervolgens pas terugvragen. Geld storten doe je in de meeste gevallen in het bankfiliaal zelf. Maar er zijn ook mogelijkheden om geld te storten middels een automaat, hiervoor kijk je op de website van de bank. Om de dichtstbijzijnde automaat te vinden voor je geld. Met name ondernemers maken hier nog wel eens gebruik van door hun dagomzet te storten.

Geld bijpinnen is in veel winkels wel toegstaan als je het even vraagt. Als je 40 euro extra wilt pinnen geef je dat aan bij de kassamedewerker als alle boodschappen gescand zijn. Als je dan 15 euro betaald voor je boodschappen zul je uiteindelijk 55 euro moeten afrekenen. 40 euro krijg je dan contant terug uit de kassa.

Steeds minder pinautomaten

Omdat er de laatste jaren te vaak plofkraken worden gepleegd, worden steeds meer pinautomaten weggehaald door de banken. Om bij het geld te kunnen gebruiken criminelen veel bruut geweld door een plofkraak op te blazen. De meeste geldautomaten zitten onder huizen, winkels of appartementencomplexen.

Mocht de schade na een kraak zo groot zijn dan worden bewoners zelfs tijdelijk geëvacueerd. Bewoning is dan een aantal dagen niet mogelijk. Als onderzoek is afgerond en het gevaar is geweken keren bewoners terug naar hun huizen.

Omdat er steeds vaker gewoon met de pin word afgerekend worden automaten ook weggehaald. In kleine dorpjes is dit ook de trend, dit met strubbelingen van de dorpsbewoners. Pinautomaten kosten geld en tijd in onderhoud en zijn vaak dus niet rendabel om open te houden op sommige plekken.

Hoe pint u bij een automaat?

Je vult je pincode pas in nadat je de pinpas in de kaarlezer hebt gestoken. Laat je pincode niet afkijken door anderen door het scherm een beetje af te schermen. Nu kun je de hoogte van je pinbedrag aangeven door een selectie te maken. 10 euro, 20 euro, 50 euro. Vijf euro pinnen is jammergenoeg niet meer mogelijk.

Bij afname van een groter bedrag kun je om verschillende soorten briefjes vragen bij bepaalde banken. Nu je een keuze hebt gemaakt zal het geld uit de automaat verschijnen en kun je het meenemen naar huis. Pinbon is optioneel. De geldautomaat zal de pinpas teruggeven en die kan je weer opbergen.

Geld pinnen lukt niet meer?

Incidentele storingen kunnen zich nog wel eens voordoen bij een geldautomaat of bank. Zelfs storingen bij een sigarettenautomaat komt vaak voor, waardoor geld verdwijnt. Als je geld dan toch is afgeschreven moet dit worden gecompenseerd worden door de bank of het desbetreffende bedrijf.

Storingen zijn zeldzaam en de meeste mensen pinnen hun boodschappen vrijwel dagelijks. Bij voorkeur kiezen de meeste mensen er voor om te betalen via het internet, maar het komt voor dat ze een fobie hebben om geld te pinnen. Cash geld opnemen bij de bank gaat moeizaam en dus zullen vrienden of familie geld voor je moeten pinnen.

Bij een storing moet je de storingslijn van de bank bellen, medewekers zijn via de lijn vaak 24/7 bereikbaar. Dat doe je als de geldautomaat je bankpas heeft ingeslikt en niet teruggeeft, een foutmelding, systeemfout of andere technische storingen. Raak niet in de stress, want hulp en schadeloosheid is altijd mogelijk.

Opnemen in het buitenland

Als je in het bezit bent van een wereldkaart, betaal je voor het opnemen van geld binnen Europa niks extra bij het pinnen. Het meest voor de hand liggend is gebruikmaken van automaten met een Maestrocard logo. Dit is internationaal en voor elke bankpas of creditcard toegankelijk. Een onbekende geldautomaat in het buitenland zou problemen kunnen geven.

Je betaald de koerstoeslag als je buiten Europa gaat pinnen, waar betaald word met een andere munteenheid. Denk maar aan de Dollar, Yen of Roebel. Bovenop de wisselkoers zal er een nog een bepaald percentage worden berekend. Inplaats dat je de strip erdoor schuift, zul je in bepaalde landen de kaart echt in de automaat moeten steken. De kaart keert altijd terug. Om zeker te weten of je kaart over de juiste chip beschikt kun je dit het beste even navragen bij je bank.

Geldmaat nieuwe geldautomaat voor iedereen

Een nieuwe soort bankonafhankelijke geldautomaat zal langzaam zijn intrede doen in 2019 en 2020, de geldmaat geheten. Voor iedereen die makkelijk geld wilt opnemen en storten. Met zo’n vijfduizend geldautomaten verspreid in het land door de grootste banken, zal de geldmaat er voor zorgen dat dat aantal nog verder zal slinken.

Internet bankieren

Internetbankieren kun je bij elke bank in Nederland raadplegen en gebruiken. De meeste banken laten hun klanten internetbankieren middels een apparaatje waar je de pas dan insteekt.

Deze kun je gratis aanvragen bij je bank. Zelfs ING die nu stopt met TAN-codes zal haar klanten een gratis apparaatje verschaffen. Je bankgegevens kun je inzien nadat je de juiste instructies hebt opgevolgd en nu ben je online voor internetbankieren.

Instructies van de bank alsmede het apparaatje zijn belangrijk. Als je bent ingelogd kun je alle bij-en afschrijvingen bekijken. Nu kun je ook geld overschrijven, beleggen, leningen bekijken, pinafschrijvingen bekijken, rood staand bekijken, inkomen bekijken, schulden bekijken etc. Overzicht houden en rekeningen betalen vanachter je computer is nog nooit zo makkelijk & veilig geweest.

Chippen

Ondanks dat alle bankpassen nog een chip hebben is deze vorm van betalen sinds 2015 niet meer mogelijk. Een alternatieve vorm van elektronisch betalen is opgestaan genaamd contactloos betalen. Je betaalt dan zonder het invoeren van je pincode.

De chipknip kon je opladen bij een bepaald soort automaat. Chipknip oplaadpunt. Je kon er minimaal 5 euro en maximaal 500 euro per keer op storten. Het werd dan van je betaalrekening afgeschreven. Om de chipknip te kunnen opladen met geld gebruikte je dus de pincode van je bankpas.

Wat waren de voordelen van de chipknip;

  • Voor een parkeerautomaat kon je altijd gepast betalen en nooit te weinig kleingeld
  • Altijd en overal gepast betalen zonder geknoei met centen
  • Het was niet nodig om je pincode in te voeren
  • Voor een lunch of een klein boodschappje niet eerst geld pinnen
  • Het scheelt ruimte in de portemonnee aan muntgeld en briefgeld

Contactloos betalen

Nu kun je sinds een aantal jaren contactloos betalen met je bankpas of smartphone. Je betaalt veel sneller zonder de pincode in te voeren, als je je pinpas aan de zijkant of bovenkant van het betalingsapparaat houd. Zelfs restauranthouders en andere kleine ondernemers kun een betalingsapparaatje bestellen om pinbetalingen te accepteren.

Je moet je pincode pas invoeren als je meer dan 50 euro wilt afrekenen. Je kunt je pas nog steeds aan de zijkant houden als je meer dan 50 euro wilt betalen. Afhankelijk van je bank kun je 25 to 50 euro contactloos pinnen. Als je bij één winkel contactloos 30 euro afrekent en bij de volgende winkel ook 30 euro, dan zal contactloos betalen niet mogelijk zijn. Je moet echt je pas in het betalingsapparaat steken en gebruik maken van de chip boven de 50 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

centered image