centered image

Home » Geld lenen voor extra financiële ruimte of reserve

Geld lenen voor extra financiële ruimte of reserve

  • door
Geld lenen voor extra financiële ruimte?

Geld lenen voor een auto

Op deze pagina informeren we u over geld lenen voor een auto. Dat kan namelijk op verschillende manieren. Zo kunt u een auto op afbetaling aanschaffen d.m.v. een leaseconstructie (private lease). U kunt ook een personenauto deels zelf financieren en de rest aanvullen met een klein doorlopend krediet. Maar de voordeligste én veiligste manier van geld lenen voor een personenauto is nog altijd met de persoonlijke lening. Dit type leningen kunt u namelijk perfect afstemmen op de levensduur van het object.

Geld lenen voor een auto en de economische levensduur

Een auto heeft een beperkte levensduur. Of beter gezegd: Een beperkte economische levensduur. Pak en beet de eerste vier tot vijf jaren hebben nieuwe auto’s nauwelijks onderhoud nodig maar daarna zult u periodiek onderdelen moeten laten vervangen.

En juist gedurende de eerste vier tot vijf jaren vindt de grootste afschrijving plaats. In feite is uw nieuwe auto al direct na aankoop een stuk minder waard. Hoe snel de waarde daalt, dat verschilt per merk en type. Stem de looptijd van de lening altijd af op de economische levensduur van uw auto. Dat kan alleen met de persoonlijke lening. Daarover leest u hieronder meer.

Persoonlijke lening als autolening

Voorkom dat u straks nog een lening afbetaald terwijl uw auto al lang en breed op de sloop staat. De persoonlijke lening is niet alleen een zeer veilige leenvorm vanwege zijn ‘vaste karakter’ (alles staat immers vast: het leenbedrag; de rente; de looptijd en de aflossing).

Ook heeft u met deze lening de vrijheid om zelf uw looptijd te bepalen. Als u de persoonlijke lening aanvraagt om een nieuwe auto te kunnen bekostigen, dan kiest u niet voor de maximale looptijd maar laat u deze samenvallen met de verwachte economische levensduur óf de gebruiksduur van de auto.

Voorbeeld:

Stel u koopt in 2019 een nieuwe Volkswagen Passat voor €28.000. Daarvoor leent u geld. Naar verwachting is de auto in 2024 nog maar €11.500 waard. Dat is minder dan de helft van de aankoopprijs. Stem de looptijd van de lening zo af, dat uw totale schuld in 2024 niet meer bedraagt dan €11.500.

Zou u op dat moment uw auto verkopen, dan blijft u niet zitten met een restschuld. Het is tevens onverstandig om te kiezen voor een maximale looptijd en dus lage maandelijkse aflossingen. Dat lijkt misschien wel heel aantrekkelijk, maar de kans is altijd aanwezig dat uw auto eerder aan vervanging toe is. In dat geval moet u misschien nog wel jarenlang een lening aflossen.

Als geld lenen voor een wagen niet mogelijk is, dan is een private lease wellicht een optie. Je rijd dan tegen een vast maandtarief en hoeft alleen maar te tanken. Goedkoop auto rijden en zonder gedoe aan (rente)aflossingen voor je auto.

private lease auto

Geld lenen voor een verbouwing

Geld lenen voor een verbouwing? Dat kan met een z.g. ‘verbouwingslening’. Dat is echter niets anders dan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening maar dan onder een andere noemer. Hoe het ook zij, als u uw huis grondig wilt verbouwen maar u heeft geen geld, dan kunt u daarvoor gemakkelijk een lening afsluiten.

Of uw huidige hypotheek verhogen. In de meeste gevallen moet het afsluiten van een verbouwingslening geen problemen opleveren, daar uw woning als onderpand dient voor de ontlener (de bank of kredietverstrekker). Het verhogen van uw hypotheek wordt een ander verhaal. Onderaan het artikel gaan we iets dieper op deze materie in.

Doorlopend krediet aanvragen voor verbouwing

Een doorlopend krediet kan heel goed gebruikt worden voor het financieren van een verbouwing. Een groot voordeel van dit krediet is dat u doorlopend geld kunt opnemen. Een doorlopend krediet is vooral geschikt voor eigenaren die zelf een woning verbouwen.

Het in dat geval lastig om vooraf te bepalen wat de uiteindelijke verbouwingskosten worden, vooral wanneer u weinig ervaring hebt met verbouwingen. Aangezien u met het doorlopend krediet alleen rente betaalt over het gedeelte dat u daadwerkelijk opneemt, houd u ook zelf de controle over de kosten. Een nadeel van dit consumentenkrediet is dat u de kosten daarvan niet fiscaal kunt aftrekken van box 1 belastbaar inkomen.

Persoonlijke lening als verbouwingslening

Weet u exact wat de totale kosten voor een verbouwing worden? Bijvoorbeeld omdat u al offertes bij verschillende aannemers hebt opgevraagd? Sluit dan een persoonlijke lening af en geen doorlopend krediet. De bank maakt het leenbedrag in één keer naar u over. U kunt daarmee het klusbedrijf betalen.

Vervolgens lost u maandelijks precies hetzelfde bedrag af gedurende een periode die u vooraf bent overeengekomen met de bank. Een voordeel van de persoonlijke lening is dat u doorgaans meer geld kan lenen dan met een doorlopend krediet. En u kan bepaalde kosten mogelijk aftrekken van de belasting.

Fiscale voordelen

Zijn de kosten van uw verbouwing fiscaal aftrekbaar? De kans is groot van wel! Maar alleen als u gebruik maakt van de persoonlijke lening als financieringsvorm. U mag de rentekosten aftrekken van het belastbaar inkomen. Uw inkomen daalt dus en zodoende hoeft u minder belasting te betalen. De kosten van een verbouwing zijn aftrekbaar indien u:

Zonnepanelen plaatst;
Asbest laat verwijderen;
Een parketvloer plaatst (géén laminaat) of plavuizen;
Een zonnescherm op maat laat maken en bevestigd aan uw woning;
Nieuwe deuren, ramen en kozijnen aanbrengt;
Schilderwerk aan uw woning verricht;
Een nieuwe keuken, toilet of badkamer laat zetten;
Uw tuin betegeld.

Hypotheek verhogen

In sommige gevallen is het mogelijk uw hypotheek te verhogen om een verbouwing te kunnen financieren. Neem daarvoor contact op met uw eigen bank.

Geld lenen voor verbouwing is geen verspilling

Sommige mensen durven niet zo gauw geld te lenen voor een verbouwing. Want het kost toch geld? Natuurlijk kost lenen geld. Maar als u de verbouwing goed aanpakt, dan kan u daarmee de waarde van uw woning doen stijgen. Met een dakkapel creëert u bijvoorbeeld voor relatief weinig geld al extra oppervlakte. En door een nieuwe badkamer te plaatsen is uw huis beter te verkopen. Breng dan ook meteen de nodige besparingsmogelijkheden aan zoals een waterbesparende douchekop, LED verlichting, et cetera.

Geld investeren in zonnepanelen

Zonnepanelen kopen? Als iets een goede investering is, dan is het wel de aanschaf van zonnepanelen! Deze betalen zichzelf binnen 6 tot 8 jaar weer terug. Tegenwoordig komen er trouwens steeds betere panelen op de markt die het zonlicht nog efficiënter omzetten in bruikbare energie. Daarnaast gaan de kostprijzen daarvan omlaag.

Geld lenen voor zonnepanelen

Wilt u geld lenen voor zonnepanelen? Dan is dit het juiste moment om te investeren in uw eigen energievoorziening! Zonnepanelen worden steeds efficiënter én goedkoper. Bovendien is de leenrente ook nog eens historisch laag…. Overigens zijn er een aantal manier om aan geld te komen.

Geld lenen voor zonnepanelen is mogelijk met een persoonlijke lening die u afsluit bij de bank. Sommige gemeenten bieden ook een goedkope ‘Duurzaamheidslening’ aan. De ‘Energiebespaarlening’ is landelijk voor iedereen beschikbaar. Met dergelijke leningen willen zowel de Overheid als gemeenten woningeigenaren stimuleren om hun huis te verduurzamen.

geld lenen voor zonnepanelen

Duurzaamheidslening

Mogelijk kunt u een goedkope lening via uw gemeente afsluiten voor de aanschaf van zonnepanelen. We noemen dit een ‘Duurzaamheidslening’. Voor deze lening hanteren gemeenten in Nederland een zeer lage rente. Dit kan per gemeente verschillen. Als uw gemeente deze lening verstrekt, dan kunt u geen aanspraak maken op zonnepanelen subsidie. Andersom kunt u waarschijnlijk wél subsidie voor zonnepanelen aanvragen als uw gemeente géén Duurzaamheidslening aanbiedt.

Subsidie gemeente voor het opwekken van energie

Sommige gemeenten verstrekken nog een subsidie voor eigenaren van woningen die hun eigen energie willen opwekken middels zonnepanelen of een andere manier van opwekken zoals met een warmtepompinstallatie. Ga naar de website van uw eigen gemeente om de eventuele subsidieregelingen te bekijken en om te achterhalen of u daarvoor in aanmerking komt.

Rente van lening voor zonnepanelen kan fiscaal aftrekbaar zijn

Een ander voordeel van een zonnepanelen lening is dat de rente daarvan fiscaal aftrekbaar kan zijn. Dat is het geval indien u een persoonlijke lening afsluit. De Belastingdienst ziet de plaatsing van panelen namelijk als verduurzaming/optimalisatie van uw woning. Voor meer informatie over de fiscale voordelen kunt u op terecht op de website van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl).

Panelen in bruikleen

Kunt u geen lening afsluiten? Bij sommige energieleveranciers is het dan mogelijk om zonnepanelen in bruikleen te nemen. In feite huurt u met een dergelijke constructie de zonnepanelen van een energiemaatschappij. U bespaart dan wel op energiekosten, toch is het de vraag of u met die geldbesparing de huur volledig kunt betalen. Wilt u écht energieonafhankelijk worden en een goede investering doen, dan kunt u beter gewoon zonnepanelen kopen.

Geld lenen voor een nieuwe keuken

De keuken is één van de belangrijkere plekken in uw huis. Hoewel keukens jarenlang meegaan, zijn ze vroeg of laat toch aan vervanging toe. Lang niet iedereen heeft voldoende geld gespaard en kan deze verbouwing zelf financieren. Misschien u ook wel niet. U kunt een nieuwe keuken dan door de bank laten financieren middels een persoonlijke lening. Of u laat deze meefinancieren in de hypotheek.

Keuken meefinancieren of aparte lening voor afsluiten?

Bent u van plan om te verhuizen naar een nieuwe woning? Informeer dan eens bij uw hypotheker naar de mogelijkheid om ook direct de keuken te laten meefinancieren in de hypotheek die u daarvoor afsluit. Daarmee bent u op de langere termijn voordeliger uit. Helemaal nu de hypotheekrentes zo laag zijn. Is de keuken van de woning waarin u al een tijdje woont aan vervanging toe? Dan kunt u een compleet nieuwe keuken financieren met een consumptief krediet. De persoonlijke lening is in dat geval de voordeligste en beste oplossing.

Kosten nieuwe keuken

Een nieuwe keuken kost al gauw €10.000. En dan is deze nog niet eens voorzien van de meest luxe inbouwapparatuur. Vergeet daar niet de kosten voor de ‘keukenlening’ bij op te tellen. Stel dat u €10.000 leent en kiest u voor een maximale looptijd van 44 maanden i.c. met de huidige rentetarieven, dan kost de nieuwe keuken u bijna €1000 extra. Des te korter de looptijd, des te goedkoper de lening.

Het voordeel van de persoonlijke lening als keukenlening

Een populaire leenvorm die men gebruikt voor de financiering van een keuken is de persoonlijke lening. Voorheen was het voordeliger om te kiezen voor het doorlopend krediet vanwege de gunstiger rentetarieven. Tegenwoordig is de rente op persoonlijke leningen echter nagenoeg gelijk. Bovendien is de rente van de persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar! U moet het geld dan wel besteden aan een woningverbetering. Dat is het geval wanneer u een nieuwe keuken laat zetten. De bank maakt het geldbedrag in één keer over op uw rekening.

Geld lenen voor nieuwe meubels

Zijn uw meubels aan vervanging toe of bent u uitgekeken op uw interieur en wilt u gewoon eens wat anders? Of gaat u verhuizen en moet uw nieuwe woning nog compleet ingericht worden? Een woning inrichten met meubels is een kostbare aangelegenheid. Maar als u geen geld heeft om meubels te kopen, dan kunt u daar nog altijd geld voor lenen. U heeft in dat geval een aantal mogelijkheden die we graag met u bespreken.

Geld lenen voor nieuwe meubels met doorlopend krediet

Een woning (opnieuw) inrichten kost veel geld. Gelukkig kunt u daarvoor geld lenen. Een populaire ‘meubel lening’ is het doorlopend krediet. Daarmee krijgt u de beschikking over een kredietlimiet. U kunt zelf bepalen wanneer u hier gebruik van maakt en u betaalt alleen rente over het bedrag dat u opneemt. Maandelijks lost u een gedeelte van het krediet af. U heeft de vrijheid om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen.

Persoonlijke lening voor een nieuwe inrichting

De persoonlijke lening is ook geschikt als meubel financiering. U ontvangt het complete leenbedrag in één keer op uw rekening. De looptijd van deze leensoort staat vast, evenals de hoogte van de rente en de maandtermijnen. Zo kunt u dus ook berekenen wat de totale kosten zijn van uw nieuwe inrichting.

Looptijd bepalenNiet geld lenen maar geld verdienen

De juiste looptijd bepalen voor uw lening is belangrijker dan u denkt. Als uw meubels inmiddels weer aan vervanging toe zijn, dan is het wel zo fijn als de lening inmiddels ook weer is terugbetaald. Kies dus nooit voor een te lange looptijd, ook al heeft u dan lagere maandlasten. Over het algemeen geldt het volgende: U betaalt een hogere rente bij een zeer korte looptijd. U betaalt een lagere rente bij een zeer lange looptijd (maar uiteindelijk bent u met dat laatste wel duurder uit).

Koop geen meubels op afbetaling

Inmiddels kunt u bij vrijwel alle postorderbedrijven meubels kopen op afbetaling. Ook bij meubelgiganten zoals IKEA, Leenbakker is dat mogelijk. Inboedel kopen op afbetaling is niet verstandig. U betaalt namelijk zeer veel rente over het leenbedrag. Uw nieuwe inrichting wordt daarmee plots zo’n 20% tot 25% duurder. Natuurlijk kunt u nog het allerbeste gewoon geld sparen voor nieuwe meubels. En anders sluit u het beste een klein doorlopend krediet of persoonlijke lening af bij een tussenpersoon of bank.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

centered image