Geld lenen met een uitkering

Geld lenen met een uitkering

Geld lenen met een uitkering

Kan ik geld lenen als ik een uitkering ontvang? In sommige gevallen is dit mogelijk, in ander gevallen niet. Het hangt af van uw persoonlijke situatie en verschillende factoren. Banken kijken namelijk naar het inkomen als u geld wilt lenen. Als u een partner met inkomen uit werk heeft dan is lenen in veel gevallen mogelijk.

Ontvangt u een WW-uitkering, dan is het hebben van een partner met inkomen essentieel. De reden is namelijk dat banken een WW-uitkering niet meetellen bij de beoordeling van een leningsaanvraag. De WW-uitkering wordt tijdelijk aan u uitgekeerd. Voor banken is het dan ook een bijzonder risicovolle onderneming om in zo’n geval een lening te verstrekken.

Lenen met een bijstandsuitkering

Als u alleen een bijstandsuitkering ontvangt is geld lenen bijzonder lastig. Een kenmerk van een bijstandsuitkering is dat deze bedoeld is om net mee rond te kunnen komen. Leningaanbieders zijn niet happig op mensen die bijstand ontvangen en het aanvragen van een kleine lening is vaak dan ook gewoon zinloos.

U kunt begrijpen dat het lastig wordt om een lening maandelijks af te lossen als vrijwel de hele uitkering opgaat aan eerste levensbehoeften. Uiteraard kunt u altijd een poging wagen bij een aantal geldaanbieders om te kijken of één van hen toch geld wil lenen. De kans dat de aanvraag wordt goedgekeurd is echter minimaal.

Geld lenen met een WIA-, of WAO-uitkering

Als u een WAO uitkering ontvangt, dan is het in veel gevallen mogelijk om een lening af te sluiten. Hetzelfde geldt voor een WIA-uitkering. Overigens kunnen de regels van specifieke geldverstrekkers verschillen.

Het kan dus zijn dat u bij kredietverstrekker A wel een lening kunt krijgen en bij geldverstrekker B niet. Heeft u een partner met inkomen, dan is dat gunstig. In dat geval kan het zijn dat de lening sneller wordt goedgekeurd en dat u meer geld kunt lenen.

Geld lenen met pensioen

Heeft u de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd en wilt u graag geld lenen? Er zijn gelukkig mogelijkheden. De meeste Nederlanders ontvangen een AOW-uitkering. Deze wordt meegerekend als een geldverstrekker uw leningsaanvraag gaat beoordelen.

Hetzelfde geldt voor pensioen dat u ontvangt. Wel is het zo dat u ook gegevens omtrent uw huurlasten / hypotheek zult moeten verstrekken. Een bank zal namelijk altijd beoordelen of u voldoende inkomen heeft om de lening te kunnen aflossen.

Stappenplan om geld te lenen

U heeft kunnen lezen dat er mogelijkheden zijn om geld te lenen, zelfs voor mensen met een uitkering. Welke stappen moet u zetten om daadwerkelijk geld te kunnen lenen? Wij raden u aan om een aanvraag te doen bij 2 of 3 geldverstrekkers. Voordat u dat doet moet u bepalen welk bedrag u precies wilt lenen. Leen niet meer dan nodig is voor het doel dat u wilt verwezenlijken.

Zodra u het bedrag helder hebt kunt u uw aanvraag online indienen. De verschillende banken zullen deze beoordelen en nagaan of zij u geld willen verstrekken. Zijn er meerdere banken die dat willen, dan kunt u de kosten vergelijken. Welke lening is het goedkoopst? Het is verstandig om niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de betrouwbaarheid van een geldverstrekker. Zijn klanten positief? In dat geval kunt u de lening met een gerust hart afsluiten!

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

Als u geld wilt lenen is het belangrijk om na te gaan welk soort lening het beste bij u past. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden op dit gebied. Bepaal allereerst hoeveel geld u nodig heeft. Voor grote verbouwing heeft u uiteraard meer geld nodig dan voor het vervangen van een oude keuken.

Daarnaast is het verstandig om na te denken over de uitkering van het geld. Wilt u in één klap het volledige bedrag op uw bankrekening gestort krijgen, of neemt u liever geld op in meerdere delen? Wij nemen graag een drietal financieringsmogelijkheden met u door waar u uit kunt kiezen. Welke vorm past het beste bij u?

Persoonlijke lening

Als u een vast bedrag wilt lenen dat u in één keer wenst uit te geven, dan kan een persoonlijke lening een interessante leenvorm voor u zijn. U krijgt namelijk één keer een vast geldbedrag op uw rekening gestort. Daarmee kunt u het doel bekostigen. U kunt hierbij denken aan een (nieuwe) auto, keuken, badkamer of luxe vakantie.

Het voordeel van de persoonlijke lening is dat u precies weet welk maandbedrag er afgelost wordt, wat de hoogte van de rente is en wanneer de lening volledig is afgelost. De rente is vast en kan tussentijd niet omhoog of omlaag gaan. Met deze leenvorm weet u van tevoren dus precies waar u aan toe bent.

Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet kan interessant voor u zijn als u op meerdere momenten geld wilt lenen. Een voorbeeld is een verbouwing met een duur van 2 jaar die u wilt financieren, waarbij u steeds weer rekeningen moet betalen. Telkens als er een rekening binnenkomt van de aannemer of het bouwbedrijf kunt u aanspraak maken op het doorlopend krediet.

U weet in zo’n situatie niet precies hoe hoog de rekeningen zullen uitvallen. Gelukkig hoeft u dat bij een doorlopend krediet ook niet te weten. Van tevoren spreekt u een maximaal leenbedrag af. Tot dat bedrag kunt u net zo veel en net zo vaak geld opnemen als u wilt.

Qua aflossing is het doorlopend krediet ook erg flexibel. U kunt de lening in één klap aflossen als u daar financiële middelen voor heeft, maar dit is niet noodzakelijk. De rente die voldaan moet worden is variabel. Dat kan een nadeel zijn van deze leenvorm. U weet namelijk nooit wat de rente over een paar maanden zal zijn.

Sociale lening afsluiten

Een sociale lening is een andere mogelijkheid die u kunt afsluiten bij de SBN; met 14 verschillende districten sociale banken Nederland. In tegenstelling tot banken kunt u bij het SBN makkelijk geld lenen zonder winstoogmerk of commercieel belang, daardoor is de rente die men betaalt ook lager. De lening (persoonlijke lening of aflopend krediet) word vastgezet voor vijf jaar. Voor mensen met lage inkomens tot 130% van het bruto minimumloon kun je bij SBN terecht, tevens kunt u er voor kiezen dat u ondersteunt wordt in de financiële begeleiding en budgetbeheer.

Geld lenen van familie of vrienden

Een derde mogelijkheid die u heeft is geld lenen van iemand uit uw vriendenkring of een familielid. Dit is vooral een interessante leenvorm als de bank u geen lening wilt verstrekken. Als u geld leent van een familielid dan is het belangrijk om goede afspraken te maken.

Geld lenen met een uitkeringHoeveel geld gaat u precies lenen, welke rente moet er voldaan worden en in hoeveel termijnen wordt het geld afgelost? Zet de mondeling gemaakte afspraken op papier en kom ze ook na. Hiermee voorkomt u problemen in de toekomst. Niks is vervelender dan een conflict met een familielid of vriend namelijk. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!

About the author

admin

View all posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *